COLUMN  Boer zoekt Vrouw is een minuut of tien op streek, Annemarie is aan het raften met haar vijf mannen en mijn mobiel piept. Mijn broer: ,,Zeg, die Adriaan, die ken ik. Zat die niet bij mij in de klas op de lagere school?” Weer een paar minuten later: ,,Ik heb een klassenfoto opgezocht. Het is hem echt. Wonderlijk dat je iemand na dik twintig jaar direct herkent.”

Verwacht geen juicy details, want daarmee houdt de informatie ook meteen op. Ze hebben vanaf hun vierde een paar jaar bij elkaar in de klas gezeten en daarna verhuisde Adriaan met zijn vader en moeder en broertjes – en misschien was er ook nog wel een zusje – naar elders. Einde contact. Al heeft mijn broer ooit nog eens een bezoekje gebracht aan hun nieuwe bedrijf. Iets met kippen, meent hij zich te herinneren.

Het blijft maf als je opeens een bekende ontwaart in Boer zoekt Vrouw. In het eerste seizoen was het ook raak: één van de logees van boer Teus kwam uit hetzelfde boerendurrup als ik. En onbewust hoop je dan toch dat dát de gelukkige wordt. Helaas, Mariandel viel, eenmaal op de boerderij, als eerste af. Het zou leuk zijn als Adriaan een beter lot beschoren is. Maar het wordt lastig met Annemarie. Die dame geeft zich niet makkelijk, zeg. Wat de Limburgse aardappelteler Marcel te veel heeft, heeft onze Wassenaarse kaasbabe te weinig. Zeker, ze kletst gezellig over het leven op de boerderij en zwartbonte koeien, maar laat geen glimp zien van wat er in haar binnenste omgaat. Ze mijdt zelfs oogcontact met de jongens. Terwijl het vaak helpt om iemand eens even diep in de ogen te kijken. Ik ben benieuwd of er zich komende weken nog een serieus gesprek over gevoelens ontspint tijdens het kaasmaken of dat het louter over schuurfeesten en koeien fokken blijft gaan.


Het is een tikkeltje gevaarlijk om zo aan het begin al een voorspelling te doen maar ik heb het idee dat een aantal boeren de keuze al heeft gemaakt. Marcel en Ksenia kan bijna niet missen. En hoe Gijsbert Yvonne beetpakte op het ijs, sprak boekdelen. Al is er met José en Femke ook een – oef, ik kan het woord niet meer horen na drie afleveringen – klik. Richard, die opmerkelijk tam was gisteravond, gaat vast voor Annemieke. Dat Frank trillende handen krijgt van Anita, zegt genoeg. En Annemarie? Die gaat vast voor Harrie. Want die kent ze al. Van schuurfeesten. Lekker veilig.


Volgende week begint de logeerpartij!