COLUMN  Hoera, het is nog altijd dik aan tussen Frank en Anita, Gijsbert en Femke en Richard en zijn Annemieke. Gisteravond, tijdens de laatste aflevering van Boer zoekt vrouw van dit seizoen, mochten ze hun liefde eindelijk openbaar maken. En ook de boeren Pieter, Gerhard, Adriaan en ‘boerenbroer’ Hans zijn verliefd! Kaasbabe Annemarie en aardappelteler Marcel blijven na de tv-zoektocht eenzaam achter.

Boer Richard
Die Richard, dat blijft een boef. Als hij het Boer zoekt Vrouw-avontuur nog eens kon overdoen, zou hij het weer precies zo aanpakken, bekende hij gisteravond. En geef hem eens ongelijk. Zijn valsspel, boerenbedrog of hoe je het ook wilt noemen, heeft de Duitse cowboy wel de vrouw van zijn leven opgeleverd. Als een verliefde puber zat die voorheen wat ijzige zakenman te stralen naast zijn Annemieke. Binnenkort laat hij zelfs zijn duizend koeien een weekje in de steek om met haar naar Kaapstad te reizen. Maar ook in de stal hebben ze samen midden in de nacht de grootste pret bij bijvoorbeeld voer schuiven, vertelde Annemieke. ,,Effe lekker door de stal knallen.” Ja ja, voer schuiven, gelooft u het? Daar blijft het vast niet bij als je die twee samen ziet…

Boerin Annemarie
Arme Annemarie. Dat is toch niet makkelijk, helemaal in je uppie naar een reünie te moeten komen, in de wetenschap dat je daar allemaal verliefde collega’s treft. Tja, dat het niet wilde vlotten op romantisch gebied is voor een deel aan haarzelf te danken, gaf ze toe. Maar zo terugkijkend, hadden de mannen ook best wat meer initiatief mogen tonen, vond ze. En daar heeft ze helemaal gelijk in! Er is maar één conclusie mogelijk: het zat er gewoon niet in bij haar. Al blijft onduidelijk wat er nou precies met Adriaan is voorgevallen op Cyprus. ,,Het bleek dat we toch niet helemaal ideaal bij elkaar pasten,” is alles wat ze kwijt wilde over het niet op gang komen van een relatie. De voorheen zo kordate kaasbabe oogde aangeslagen. Misschien voelde ze toch meer voor Adriaan dan ze liet blijken. Maar ze heeft nog ruim honderd brieven liggen van leuke jongens. Daar gaat ze vast nog eens doorheen bladeren. Wie weet wat het oplevert.


Boer Frank
Het is natuurlijk geen verrassing dat hij nog samen is met dierenarts-in-opleiding Anita. Het spatte er voorgaande afleveringen al vanaf tussen die twee. Goed om dat olijke koppie na al dat gejammer en gejank tijdens de logeerweek weer te zien stralen! Het kan verkeren: eerst piept hij weken dat hij geen weekendrelatie wil, en nu heeft hij er ‘absoluut vrede’ mee. Liefde overwint alles, zo mooi om dat cliché werkelijkheid te zien worden. Toch blijft het opmerkelijk dat hij uit meer dan duizend brieven uiteindelijk zijn buurmeisje koos. Ze hadden zich alle moeite kunnen besparen en in de dorpskroeg een praatje kunnen beginnen. Maar dan waren wij een paar mooie tv-momenten misgelopen.


Boer Marcel
Ach Marcel. Vanaf de speeddate al smoorverliefd op Ksenia, dat kon een blinde nog zien. En dan loopt hij toch uiteindelijk nog een blauwtje bij de Poolse. Terwijl hij zo hartstochtelijk naar een vrouw en kinderen verlangt. Hij hield zich groot. ,,Als er geen liefde ontstaan is, houdt het op,” klonk het nuchter. Verliefd is hij ook niet meer. ,,Als het niet van twee zijden komt, ebt het weg.” Gaat hij nu Sonja of Marita bellen voor een hernieuwde kennismaking? Het zou mij niet verbazen. Hij moet maar proberen de positieve kanten te blijven zien: Ksenia heeft wel gratis zijn slaapkamer gestuukt.


Boer Gijsbert
Wat jammer dat zijn woeste lokken eraf zijn! Sorry, maar dat was het eerste wat ik dacht toen hij kwam aanlopen met Femke. Dat gaf hem juist is ruigs, stoers, spannends. Ik vraag me af of hij met die nieuwe coupe ook dik 800 brieven had ontvangen. Maar wat maakt het uit, inmiddels is hij toch bezet. Tussen die twee zit het wel snor. Het probleem met de afstand Abcoude-Dokkum is met Skype getackeld. En Femke komt elk weekend logeren, vertelde ze. Ook haar zoontje begint zijn draai te vinden op de boerderij. Wat houdt ze nog tegen, vraag je je af. De intentie te gaan samenwonen is er ook, verklapten ze, maar het is natuurlijk allemaal nog pril. Gijs zal in elk geval eerst met de poetsdoek rond moeten.


De anderen
Weet u het nog, in september deden nog zeven andere boeren een oproep: wijnboer Gerhard, veehouders Pieter en Adriaan, perenteler Maurits en de Gelderse broers Gradus, Martin en Hans. Zij ontvingen niet genoeg brieven om door de camera’s gevolgd te worden, maar hebben afgelopen maanden bepaald niet stilgezeten. Gerhard vond Myrthe, Adriaan gaat met zijn Cora de Vierdaagse lopen en tussen Pieter en Esther was het liefde op het eerste gezicht. Maurits heeft een paar leuke afspraakjes gehad, maar de ware zat er niet tussen. Hij geeft de moed niet op. Het kan morgen zomaar raak zijn in de supermarkt, hoopt hij. Misschien botst hij daar wel opeens tegen een heel leuke vrouw – of wie weet toch een man! – aan.


Van de broers heeft alleen benjamin Hans succes: Inge is de gelukkige. Gradus gaat stug door met daten, nog achttien brieven te gaan. Martin, die slechts twee brieven kreeg, zit met lege handen. Dus hij maakte gisteravond van de gelegenheid gebruik om een nieuwe oproep te doen. Heerlijk, de vijfde editie van Boer zoekt vrouw is nog niet afgelopen en we kunnen meteen met een nieuw seizoen beginnen. Ik zit er alvast klaar voor. (ANGELA DE JONG)